Personal

LETS MAKE IT PERSONAL –

Vandaag is het nationale anti-dieetdag. 

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar op het nieuws vonden ze het belangrijk genoeg om te melden. 

Maar Loes wat moet je daar nu dan mee op deze Facebookpagina over (vegan) eten, koken en catering? 

Nouja, dat is een goede. 

Als zzp-er bèn ik eigenlijk m’n merknaam. En 3 dagen terug postte ik een foto van mijn ontbijt op instagram. Het was om een reactie te kunnen geven op mijn manier, op een nare reactie op een facebookpost over het onderwerp fatshaming. Dat raakte me. Diep. 

In de nieuwe Kektus schreef ik een stukje over hoe ik struggle met mijn gewicht. En hoe ik voel hoe er naar me gekeken wordt. Een frietje eten in het openbaar? Dat durf ik niet meer, bang voor reacties uit mijn omgeving…Fatshaming…

Toen ik nog pogingen deed te daten als alleenstaande zijnde (daar ben ik oa mee opgehouden doordat ik me na iedere afwijzingen nòg naarder voelde) bleek dat het uiterlijke plaatje wèl degelijk het eerste is wat telt. 

Sinds mijn pubertijd is mijn gewicht een probleem geweest, en ook ik ben nu zo vaak in het ziekenhuis geweest dat ik mijn gewicht al etterlijke malen in tijd heb doorgebracht bij instanties, van geestelijke zorg, tot diëtiek en obesitasklinieken die me misschien zouden kunnen helpen. Maar tevergeefs. 

En weet je? @bigvegansister Lisa Jansen (jawel, dat geweldig leuke mens van Taarten van Jansen) is opgestaan binnen “the vegan movement” om haar stem te laten horen. Over fatshaming. Want hoe vaak ik al niet de vraag gekregen heb; “Ben je nog maar pas vegan dan? Je bent zo dik…” Die zijn niet op een hand te tellen…. (ik grap er dan maar als een boer met kiespijn achteraan; “Never trust a skinny chef”

En ook het boek van @tatjanaalmuli -knap voor een dik meisje-is een van die boeken die op m’n pad kwam op het moment dat ik het het hardst nodig blijk te hebben.

Wat wil ik hiermee op het randje van deze dag die als anti dieetdag is bestempeld?

Je laten weten dat, en ik heb er zelf reuze moeite mee hoor! Het leven niet alleen bestaat uit je gewicht. En diëten. Dat je goed voor je lijf moet zorgen ja. Maar dat je ook moet kunnen blijven genieten. Want je loopt niet op deze planeet rond om alleen maar bezig te zijn met jezelf straffen door diëten. 

En dat als ik voor je kook, wil ik het liefste dat je je niet schuldig hoeft te voelen. 

Je mag juist tevreden zijn met jezelf. 

Wie je bent. Wat je doet en hoe je er uit ziet. En ja, ook wat je eet. Want, je eet plantaardig. En das aardig. Voor de dieren, voor de planeet, en ook voor jou…

Dus op het randje van deze anti dieetdag? 

Ben een beetje lief voor jezelf…