Hittegolf en vlierbloesem

We kunnen er niet om heen. Die hittegolf.
Vorig jaar tijdens de warmste periode deelde ik met jullie het recept voor een lekkere ijskoffie, het jaar ervoor hoe je gemakkelijk verschillende ijsjes maakt, en het jaar dààrvoor het recept voor een lekkere icetea.
Dit jaar helemaal niks, is ook maar zo… ehhh… niks. Dus besluit ik nu het recept met jullie te delen voor een lekkere vlierbloesemlimonade.
Schenk vlierbloesemlimonade in een glas, ijsblokjes erbij, partje limoen, takje munt en vul het glas verder met bruiswater (Spa/merkloos rood) dat is alles! Vlierbloesemsiroop kan je gewoon in de supermarkt krijgen.
Maar als je nu toch verkoeling zoekt in de schaduw? Dan kijk ook eens om je heen…
Misschien staat er wel een vlierbloesemstruik in de buurt! En die staat nu vol in bloei! (Pinkiepromise)
Dan kan je de siroop zelf maken! Superleuk om te doen!
Wil je de siroop ook zelf maken? Zonder rare ingredienten? Hit it!
Het is heel gemakkelijk!
Vlierbloesemsiroop
1. Knip of pluk de vlierbloesemschermen van de struik. Laat uitgebloeide of nog niet volledig in bloei zijnde schermen voor wat ze zijn. Om er voor te zorgen dat je volgend jaar weer lekkere limonade kunt maken kun je ongeveer de helft van de bloemen plukken, en laat je de rest staan.
Pluk ook vooral niet te laag, je wilt tenslotte niet dat je bloemen, een vakkundig door een hond aangebracht laagje ‘vernis’ op zich hebben. Dat was je er niet zomaar af . Beestjes op je bloem? Vanzelfsprekend dat je die er eerst voorzichtig vanaf schud. Je hebt ongeveer 12 schermen nodig voor een litertje siroop
2. Pak uit je kast die ene grote weckpot en doe hier de uitgeschudde vlierbloesemschermen in, nadat je zoveel mogelijk van de groene steel hebt weggeknipt. (Het komt niet super precies hoor!)Plaats de plakken van een dikke halve (bio!) citroen tussen de schermen, verdeel ze een beetje over de weckpot en giet hier nu èèn liter warm water op.
3 Doe de pot dicht en laat een dikke dag staan, schud de weckpot regelmatig even om. Na ongeveer een dag kun je het mengsel op een kaasdoek of linnen doek/handdoek gooien en vang je het vocht op in een pan.
4. Breng het vocht aan de kook en voeg 500 gram suiker toe. Laat zachtjes nog een kleine 10 minuten doorkoken tot de suiker is opgelost en alles wat dikker wordt van consistentie.
5. Bewaar de siroop in schone uitgekookte flessen of in een weckpot. Bij voorkeur in de koelkast. Want veel suiker betekend nog niet dat het levenslang houdbaar is.
En nu??? Drankje mixen!
Disclaimer; dit is een ongeveer-recept.
Wat jij lekker vindt? De verhoudingen kun je best wat aanpassen.
Het komt op proeven aan!