Linzenflapjes

Linzenflapjes
Het lijkt veel tijd in beslag te nemen, maar dat valt reuze mee eigenlijk. En een linzenbrood (uit een stuk dus) of linzenflapjes deden het bij vleeseters ook onwijs goed. als je investeert in goede kwaliteit linzen, is het niet van gehakt te onderscheiden door de diversiteit aan kruiden!
Author:
Recipe type: Hapje
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Ingredients
  • 150 gram bruine linzen
  • 1½ kop water (bij benadering 360 ml)
  • 1½ eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel uitgeperste knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • ½ kleine prei, gesnipperd
  • 2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels kardemompoeder
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 1 pak tante fanny bladerdeeg of croissantdeeg (die gebruikte ik) – is te koop bij de jumbo in het koelschap bij de voorgebakken broden
  • Exta olie
  • (maldon) zeezoutvlokken en sesamzaad, kerriepoeder, chilipoeder, sesamzaadjes naar smaak voor bovenop.
Instructions
  1. Doe de linzen met het water, de sojasaus en knoflookpuree in een pan en breng ze aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de linzen op laag vuur 40 minuten sudderen tot ze gaar zijn en het vocht opgenomen is (pas op dat ze niet aanbranden, eventueel beetje water toevoegen). Ze vallen waarschijnlijk een beetje uit elkaar, dat is prima.
  2. Verhit in een pan de olijfolie op middelhoog vuur en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook en lente ui toe en laat het mengsel een paar minuten bakken. Doe nu ook de specerijen erbij en bak ze kort mee, je keuken zou nu heerlijk moeten ruiken!. Haal de pan van het vuur en roer de linzen door het uien mengsel. Laat de linzenvulling afkoelen tot je hem veilig kunt aanraken.
  3. Haal het deeg uit de verpakking. Ik koos bewust voor tante fanny omdat deze vegan is, direct uit de koelkast verwerkbaar en beter nog, het croissantdeeg heeft al voorgestanste driehoeken. Dus na het bakken van het brood extra makkelijk snijden en delen!
  4. Als je toch gewoon bladerdeeg uit de vriezer hebt genomen laat dat dan op kamertemperatuur ontdooien. Verwarm de oven voor op 220 graden en bedek een ovenplaat met bakpapier.
  5. Leg op het midden van het deeg de vulling en vouw het deegvoorzichtig dicht zodat het een mooi brood word. Pas op dat er geen vulling tussen de randjes terecht komt, want dan plakken het niet goed en is moeilijk dicht te maken.
  6. Leg het brood voorzichtig op het bakpapier op de ovenplaat met de vouwnaad naar beneden. Smeer de bovenkant in met wat olie en sprenkel er naar believen zeezout, kerriepoeder en andere topping overheen. Schuif de bakplaat in de oven en bak in 15 tot 20 min tot hij mooi bruin ziet. Serveer het brood lauwwarm of laat afkoelen en neem mee naar een picknick