Kerst in aantocht

Verlangen jullie al naar sinterklaas? Kerst?
Hebben jullie al stiekem pepernoten gekocht? Vertel eens eerlijk????
Ook de speciale feestdagen-lekkernijen duiken nu in alle winkels op…

Ik hem me kranig gehouden.
Niets gekocht. Nog niet….

Maar nu wordt dat toch wel erg moeilijk met deze leuke kerstballen 👇🏻
(Ze hebben ook nog een kokosnoot. Tè leuk toch?)

Hier in de huiskamer staat een letterbord, met het volgende er op;
“Koopkracht, de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt”

En dat??? Is nu toch wel een beetje moeilijk….
Ik denk dat ik maar pepernoten ga bakken..

Make it personal

Make it personal!
Vandaag vliegen 12 maaltijden #dinsdagdiner de rebelicious-keuken uit.
Ik vind het heerlijk om te weten wie de mensen zijn achter de namen op de doosjes. En hierdoor kan ik ook proberen eten te maken die bij jou persoonlijk past.
Zo eet Kees graag een curry, en lust Rob geen rauwe paprika of champignons. Kom jij bij me afhalen? Ik weet graag wat jouw lievelingskostje is, of waar je juist een hekel aan hebt..

Neus ophalen

Soms lijkt het alsof er hier in huize Rebelicious alleen maar fantastisch en geweldig èn ook nog gezond gegeten wordt. natuurlijk is dat niet zo..
Voor deze burger op de foto 👇🏻 bijvoorbeeld, gaan mijn kids hun neus ophalen… Te veel groen, te veel gezond en vooral een zelfgemaakte burger… “mam dat is met pompoen en zoete aardappelen en kikkererwt. En dan wordt het heus niet ineens lekker door een knapperig korstje…Alleen de mais er op is lekker….”
Gelukkig dus maar dat de kids op school zitten nu. Kan ik deze hele dikke grote lekkere burger waar aan de achterkant de verse mangochutney al uit komt druipen, opeten zonder dat ik door de kinderen wordt aangekeken alsof ik de hoofdact ben in een griezeltheater.
Als ik even niet reageer op je berichtje? Dan zit ik met deze burger te lunchen. (En moet hem met 2 handen vasthouden)
Fijne middag allemaal!

 

#dinsdagdiner

Het #dinsdagdiner van vandaag is simpel, voedzaam en natuurlijk gewoon de herfst op je bord. Een “pizza” met speltbodem bedekt met besan, pompoen, edelgist en verse pumpkinspice. Belegd met balsamico sinaasappel-wortelen, pastinaak,gepofte tomaten, cantharellen, kastanjechampignons, gecarameliseerde uien en pompoen. (vers uit de tuin. ) pecannoten, cranberry, rucola en kress.
Eet smakelijk !!!

koken voor de buren

Wat een dag vandaag!

Ik kookte vandaag niet via thuisafgehaald, maar deed iets anders! Buurman Cees en ik spraken een tijdje terug over hoeveel mensen er in onze straat nu eigenlijk vaak alleen aan tafel zitten.

Dat waren er na even rekenen best veel….

Samen bezochten we deze mensen en nodigden we ze uit om samen met ons te eten. Tegen de betaling van de ingrediënten zou ik koken en mochten we de atelier ruimte gebruiken van De blauwe appel (waarvoor dank!)

Vandaag bakte ik taart, schilde 15 kilo piepers en trof de voorbereidingen voor 4 verschillende soorten groentes. Omdat vlees bereiden niet meer mijn piece of bananencake is, deed dat buurman Cees. Door privé omstandigheden moest ik diezelfde middag het slagveld verlaten en kon niet mee verder koken.
Vele vrienden en buren kwamen helpen om zo de maaltijd voor 21 personen, doorgang te laten vinden…

Mijn dank gaat speciaal uit naar Cees, Kees, Petra, Toos, Willem en Marij voor hun geweldige hulp en vriendschap.

Alle (anders vaak) alleen-eters waren enthousiast en ook een maaltijd meenemen voor de dag er op, was geen enkel probleem.
Witte bonen in tomatensaus, rode bieten, appelmoes, gekookte aardappelen, rode kool, chili sin carne, spruiten, uitjes, boerenkoolstamppot, hutspot, jus, gehaktballen en worst, het was er allemaal. Koffie en gebak na. Op naar een volgend-samen-eet-initiatief!

Appelroosjes op dinsdag

🍎🌹 appelroosjes maken doe je zo! 🌹🍎

Op dinsdagavond doe ik altijd wat gezelligs met de kids. Iedere week geeft een van ons invulling aan de avond.
Eigenlijk mag en kan alles, behalve tv kijken of computeren. Vanavond was het Fender (9 jaar), die appelroosjes bakken als avondinvulling koos. Ook eens proberen? Ik zet het recept hier onder neer;

Appelroosjes;

Ingrediënten;
2 rollen tante Fanny bladerdeeg
4 rode appels
3 eetlepels abrikozen jam (of bosbessen)
Sap van een halve citroen
snuf kaneel
poedersuiker
Bakblikinvetter (van bijv dr oetker)

Materialen;
Muffin bakvorm
Meloenlepel
Schilmes of fileermes
Pannetje en schuimspaan
Schone theedoek

Bereiding
Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Snijd ondertussen de appels doormidden en schep het het klokhuis met de meloenlepel er uit. Snijd steel en kroos zo zuinig mogelijk weg. Snijd de halve appel in hele dunne plakjes.

Doe de appelschijfjes in gedeeltes in de pan met water en voeg het citroensap toe. verwarm op het vuur. Door het water zachtjes tegen de kook aan te brengen en een minuutje te laten koken Door de appeltjes te verwarmen worden de appelschijfjes zachter en buigzamer. Schep de schijfjes appel met de schuimspaan uit de pan en leg op de schone theedoek. Herhaal dit tot alle appel een week- en dompelbadje hebben gehad.

Verwarm de oven op 200 graden. Doe de jam in een kommetje en voeg 2 eetlepels kokend water toe. (Niet nodig bij een wat ‘lopende’ jam. Allen bij vaste jam)

Snijd dan de plak deeg per verpakking in 5 lange stroken. (Of 4, en een smalle strook overdwars) Bestrijk de strook deeg met de kwast met een beetje van de waterige abrikozenjam. Leg een paar plakjes appel overlappend bovenop de deegstrook zodat ze er net bovenuit steken. Vouw nu de onderkant van de deeglap ophoog zodat de appel tussen het deeg uitpiept. Rol ze dan voorzichtig op en druk het uiteinde goed vast.

Spuit de muffinvorm in met bakspray, en plaats de roosjes in de tray. Als ze allemaal klaar zijn bak je ze ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Check steeds of het deeg goed gaar is en laat ze anders steeds wat minuten langer in de oven. Ik schep ze vervolgens met een eetlepel uit de muffinvorm en zet ze op een rooster om af te koelen. Afkoelen in de muffinvorm kan ook, maar misschien lukt het dan niet goed ze later als ze zijn afgekoeld, nog mooi uit de vorm te krijgen. Bestrooi ze met ruim poedersuiker (als ze nog warm zijn een beetje, en als ze afgekoeld zijn nog een beetje) en kaneel. Poepiesjiek ook om bij een high tea te serveren!

Kom je er nu niet uit? Of mislukt het grandioos? Voel je vrij me te mailen, appen, berichten of bellen zodat ik je wellicht kan helpen. 💋

Naar Parijs

Terwijl ik in de trein terug zit naar Nederland, Check ik mijn instagramaccount; @rebeliciouskookt
En… wat zie ik? Vegan restaurant Gentle Gourmet heeft gereageerd op de foto’s die ik op instagram plaatste (en nu hier) na mijn bezoek daar..
Waarover ik eigenlijk gisteren al wilde schrijven, maar nog te druk was met het ontdekken van Parijs in al haar glorie.

Maar?? Hoe ik het heb gehad?
Het was waanzin. Het was genieten.
Het was porno met een hoofdletter P.
Ik had gereserveerd. Dat is echt aan te raden.

Als aperitief dronk ik een white vegan. Een cocktail welke romig was, een toon van amandel had en een koffieboon voor de pit.

Hoe dacht ik toen ik het voorgerecht geserveerd kreeg; Dat is iets wat ik ook had kunnen maken. Het was hummus, guacamole en baba ganush. Allemaal dingen die ik zelf ook maak… maar… god wat hemels. In niets lijkt het op wat ik maak. Het was het engeltje dat over de tong…

Daarna trakteerde ik mezelf op een kir royal, en het hoofdgerecht verscheen. Yep. Tranen. Zo lekker.
Zuurtjes, zoetjes, hartig, umami…
Het had alles.

En het dessert???
Dweil me maar op. Als ik er nu aan denk dan begin ik al weer te kwijlen.
Het was porno. Het was dat wat het leven mooi maakt. Het was ultiem genot. Als vrijen met diegene die je met al je vezels in je hele lichaam liefhebt. Het is als extase. Als zweven. Als vrede met alles kunnen hebben. Het was een moment om nooit meer te vergeten….
Hun eigen beschrijving? Zie bijgevoegde foto. In hun beschrijving kun je echter niet lezen dat de caramel warm was en zo uit de bombe kwam lopen…
Ze hebben de foto op hun account gepost, en natuurlijk levert dat veel vind-ik-leuks- op.
Maar ik… kan als enige van dat bord zeggen; vind ik leuk.
Maar ook; vind ik lekker…

Heel Beers bakt – de wedstrijd

Heel beers bakt!

Gisteren gaf ik al even aan, vandaag nog terug te komen op Heel beers bakt.

Wat hebben we genoten!
M’n zus Lia, bakte met dochter Veralynn (10).
Fender (9) was mijn sitekick. Enorm veel voorpret al weken.
Na een korte nacht, ivm mijn werk, waren de kids in de Beerzen en konden we aan de slag.

In Middelbeers werd een lijk opgegraven (zie foto’s) en hier in Oostelbeers een chocoladeparfait met frambozencoulis gefabriekt.

En wat voelde het ècht! Met een tent waar van Beckhoven vast jaloers op zou zijn geweest.
Bart van Hooff als presentator was nog leuker dan André van Duin.

De luiken gingen omlaag en jury en taart verdwenen uit zicht.
Om half 2 kwam het verlossende juryrapport.
Onze taart was unaniem verkozen tot nr 1.
En weet je? Een beetje verbaasd was ik wel, want in de laatste 5 minuten werd er nog een taart binnengedragen… waarbij het kwijl me al echt in de mond begon te lopen…

Maar een triomf! Fender had zijn doel bereikt; bakken bij bakker Bressers.
Daar was het hem om te doen…

Lia en Veralynn scoorden hoog op originaliteit en ik ben razendje trots op ze. Veralynn heeft weken enthousiast door het huis gelopen en had het liefst tante Lia dagelijks lastig gevallen met bak- en receptbesprekingen. Het was een hele kunst om dat een klein beetje in te dammen…

De taarten werden daarna voor een symbolische euro per punt verkocht. De opbrengst voor de stichting Kubes, welke zich inzetten voor een sociaal en cultureel de Beerzen. Zonder hen geen Heel Beers Bakt.

Door naar de bake off! In de bakkerij van bakker Bressers maakten we naar beste kunnen een bisquitgebak na. Gevuld met slagroom, bekleed met blauwe marsepein, versierd met 3 marsepeinen roosjes en voorzien van een chocoladetekst.

Wat heeft Fender genoten! En natuurlijk ik ook. Dat alles onder leiding van Ton, Gideon en Cornee. Ondertussen kwamen de Heel
Beers Bakt-bezoekers in kleine groepjes naar onze capriolen en de productie van onze zweetdruppels kijken.

De enveloppen-trek loterij werd door de kids enorm gewaardeerd. We wonnen een workshop bij handboogvereniging de Zwartmikkers en een aftrap bij de veteranen van voetbalvereniging de Beerse Boys.
Hoe Beers kan het worden??
Helaas ging de mooie bakkerskledingset aan de neus van de kids voorbij…

De prijsuitreiking! Na een paar glaasjes lekkere koele wijn en ranja, en een mooi muziekoptreden door Vintage was het zo ver…
Eerst werden er nog prijzen uitgereikt van acties verbonden aan dit evenement, zoals een kleurwedstrijd en stempelactie.

En… was er een speciaal cadeau….
De bakkersset kleding waarop de kinderen zo hadden gehoopt, was bij de loterij gewonnen door een dame die een paar maten te volwassen bleek voor deze set. En schonk het aan een talentvolle jongeman met een goed vooruitzicht op culinaire hoogstandjes…
Fender…

Het staat hem geweldig! En past perfect. Alleen zijn zus had liever gehad dat het haar maat betrof. Dus de kleur groen straalde van haar gezichtje af.

De voorbeeldtaart werd verkocht per opbod, en ook Fender en ik doneerden onze taart.
Hadden wij even geluk! Erik, de vriend van Lia, kocht de taart terug! Dus er werd flink gesmikkeld.
Met een volle buik van al dat gebak, en de armen vol met heerlijke cadeaus (dank Jumbo en Bakker Bressers) vertrokken wij moe maar voldaan huiswaarts.

Onze dank gaat zeer zeker uit maar de organisatoren en vrijwilligers van heel beers bakt. We vonden het een topfeestje!

https://m.facebook.com/profile.php?id=100017299567945