Robuuste koeken met choco en pecan

Robuuste koeken met pecan en choco. “Loes, pecan zijn mijn lievelings, heb je het recept voor mij?”

Robuuste koeken

Tuurlijk heb ik dat! En weet je? Deze koekjes zijn erg simpel. Binnen een half uur heb je alles klaar èn je aanrecht opgeruimd. Ideaal om te maken als je op het laatste moment nog visite verwacht. (Of zelf koek-cravings hebt) En nog leuker? Je kunt hier heel creatief mee zijn. Wil je liever walnoten? Dan walnoten! Heb je nog kauwdragees liggen? (ik heb ze van No muh) Dan kan je die ook in stukjes aan het deeg toevoegen. Of kokos.. pindakaas.. cranberries.. 

Kom je speltmeel te kort? Andere bloem kan ook…. Het is een basisrecept waarmee je echt helemaal los kan! 

Maar genoeg van mijn geklets, zet de oven alvast op 175C want hier het recept!

100 gram (spelt)meel

125 gram (gebuild) tarwe.

50 gram (riet)suiker

Halve tl. (wijnsteen)bakpoeder 

Een grote eetlepel (zelfgemaakt) vanille-essence òf de vanille uit èèn stokje en een eetlepel water. 

100 ml zonnebloemolie

100 ml rijststroop (agave kan ook, maar vind ik wat minder lekker)

75 gram pure chocolade, in kleine stukjes gehakt

50 gram pecannoten

Check nog een keer of je de oven al aan hebt staan. Bekleed je bakplaat met bakpapier. 

Meng de droge ingrediënten door elkaar in een brede mengbekken. (Iedere schaal is goed genoeg. Maar een metalen mengkom vind ik wel handig)

Meng de natte ingrediënten door elkaar. 

Voeg nat en droog samen en kneed tot een lekker koekjesdeeg. 

Maak hiervan bolletjes (Ik haal er 13 uit een batch ongeveer. Maar als je van dikke koeken houdt, dan maak je er veel minder)

Deze bolletjes leg je op het met bakpapier beklede bakblik. Duw de balletjes een beetje plat. (Ik duwde er dus een pecan bovenin zoals je op de foto ziet, en strooide er wat maldon zeezout op)

Schuif het bakblik in de oven en zet een timer. (Of kijk op een klok) de koekjes gaan voor 10 tot 15 minuten de oven in. Hoe langer hoe krokanter. 

(Zelf wil ik de koeken er niet te lang in hebben, en kan juist een beetje zacht in het midden wel waarderen, maar had een kapotte keukenklok —> krokant.)

Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op het bakblik. 

Ben niet te snel gretig. De kans dat je je mond verbrand aan de nog gloeiend hete chocolade is dan zeer aanwezig (I know..) 

Smakelijk!

 

Food is Fictie – Design museum den Bosch

Food is fictie

Food is Fictie – Design museum den Bosch 
Zijn jullie net als ik af en toe best een museum in te bewegen? 
En helemaal als dit om eten gaat? Graag tip ik jullie…

Verrukkelijke beelden, lekkere verhalen. Voedsel verleidt ons niet alleen met smaak, vooral de vormgeving bepaalt of we iets lekker vinden: het oog wil ook wat. Tijdens Food is fictie ervaar je hoe we ons steeds meer laten verleiden door aantrekkelijke ontwerpen en smakelijke beloften. En hoe de designer ook jouw smaak bepaalt.

Zien, horen en proeven

Food is fictie laat je zien, horen en proeven hoe de presentatie van voedsel steeds vaker meespeelt bij onze keuzes. Voedingsstoffen vinden we niet zo belangrijk, daarom staan ze achterop. Wij kiezen vooral voor de voorkant: de verpakking, de naam, het ontwerp. Wij smullen van de verleiding, de beloften en de verhalen van een product.

Fictiesupermarkt

In de ‘fictiesupermarkt’ van Food is fictie ontdek je zo hoe we zijn gaan geloven in wat we zien en horen. Tijdens workshops en interactieve lezingen ervaar je zelf hoe we onze dagelijkse honger naar verhalen, betekenissen en verlangens stillen met thema’s als echtheid, ambacht, nostalgie, gezondheid, patriottisme en lust.

Na Food is fictie smaakt alles anders…

Food is fictie Summerschool

Deze zomer biedt het museum een programma van workshops en demonstraties/vertellingen bij Food is fictie. Zie het als aanbiedingen van de week met steeds een ander thema uit de tentoonstelling in de reclame. Elke week twee fictieknallers, op zaterdag een designworkshop voor volwassenen op zondag een gratis inloopprogramma op zaal.

We starten steeds om 14.00 uur. De workshops op zaterdag duren ongeveer 2,5 uur  het inloopprogramma 1 uur.

zaterdag €15,- (incl. museumticket à €7,-) /zondag gratis

Een vakantiesouvenir Tunesië

KRIJGEN? Een vakantiesouvenir voor jou! 

Wil jij deze mooie houten (pol)lepel gemaakt van olijfbomenhout, welke ik meebracht uit Tunesië, van me krijgen? (Lees het blogje een paar berichtjes terug)

Ook veel rozenknoppen nam ik mee, uit de medina in Tunis, om zo een maaltijd razendje snel om te toveren tot een exemplaar wat niet zou misstaan in een duizend en èèn nacht-setting.

Deze 2 souvenirs verpak ik samen en stuur ik op. Misschien wel naar jou! Wat hiervoor te doen? Niet veel bijzonders! (Het is toch een beetje te warm voor gekke fratsen)

Laat gewoon een reactie achter onder dit bericht, maar dan op facebook. Of een vakantiegroet. Of een foto van je thermometer. Alles is goed! Delen mag. Deze pagina leuk vinden, vind ik ook heel leuk, en mensen taggen maakt me vrolijk. 

Uit alle reacties, via kFacebook en instagram, laat ik de computer zo rond 15 aug. een naam selecteren. Ben jij de gelukkige en je geeft me je adresgegevens, stuur ik je de lepel en rozenknoppen! 

En weet je? Later deze maand verstuur ik nog een vakantiesouvenir meer naar èèn van jullie. Vanuit een ander land meegebracht. Gewoon omdat vakantiepost de leukste is!

Watermeloen ijsjes

KOKEN MET; watermeloen. 

Hippe flippe watermeloen ijsjes. 

Nouja, ik kocht een uit de kluiten gewassen watermeloen en dacht dat die in no time opgegeten zou zijn. Maar niet dus. En weggooien zie ik ook niet zitten… 

Dus dan maar creatief met meloen. 

Wat doe je met zo veel “overgebleven” meloen?? Ik marineerde blokjes in een mengsel van sojasaus en gembersiroop voor in de pokebowl. En blenderde ook nog veel watermeloen met een flinke klets wodka. (Koud uit de koelkast helemaal niet vervelend met dit weer)
En ik grilde stukken tussen het grillijzer als een soort vleesvervanger.
Tot slot fabriekte ik dus deze ijsjes. 

Omdat ik geen gecondenseerde kokosmelk in huis had, voor het witte laagje, maar wel (plantaardige) slagroom die al opgeklopt was… ziet het ijsje er niet heel strak uit.
Maar verder eigenlijk best wel gezond dus! Gepureerde kiwi en gepureerde watermeloen zonder pitjes. 

Benieuwd of de kids dit verkapte fruitontbijt zien zitten! Ik heb zelf even voorgeproefd.
En ik zeg dikke prima! 

Hebben jullie misschien nog een succesvol watermeloen receptje?

Koken in Tunesië

Koken in Tunesië

Als jullie Rebelicious volgen op instagram,  of al langer via Facebook, dan waren jullie er misschien van op de hoogte dat ik mijn kookgrenzen verlegd heb voor een dikke week. Koken in Tunesië. Uiteindelijk liep het allemaal wat anders dan gedacht, en  gekookt heb ik er niet. 

Toch heb ik veel gezien van de cultuur, voedsel- en eetgewoonten, en van het land zelf. 

Ik bracht ook nog een cadeautje mee voor een van jullie. Eind deze week hierover meer… 

Eerst hieronder een stukje wat ik schreef op instagram…

Dit is het kraampje van de lokale okra-verkoper. 

Hij zit om het hoekje in de schaduw. 

Zodra je in de buurt van zijn kraam komt, snelt ie uit de schaduw vandaan en duikt achter zijn weegschaaltje. Hij lacht zijn weinige tanden die hij nog heeft, bloot. 

Zijn vrouw werkt een kilometer verderop in de brandende zon, in een kleine stukje groen tussen een gestaakt bouwproject. Tussen het zand en steenpuin, bij een verzengende hitte van 42 graden. Ik had het gezien. Ik liep er langs. Ik kocht een handje okra. Niet omdat ik het nodig heb hoor…. Ik moest omgerekend 25 cent betalen. Dat is voor deze man en vrouw 4 broden….

In Tunesië, is er subsidie op brood, pasta, couscous en granen. Om ook de armere bevolking te kunnen voeden. Een zak couscous kost 41 cent. Een brood 7 cent.
Iedere dag dat ik langer hier ben leer ik. Verbaas ik me. Word ik verrast.
Een land zo dichtbij… en in veel opzichten nog heel ver weg.. bedankt Tunesië

Boho Perfection

Boho perfection

Vandaag mocht ik koken voor het bruidspaar Rick en Anna en hun naasten. 

Een zonovergoten meer dan prachtige locatie met een styling die velen groen van jaloezie zou doen worden, zo mooi. Aan handgemaakte tafels aten de gasten van eten uit de rebelse keuken…

Dit zijn niet de mooie foto’s geknipt door de fotograaf, maar ik ben zò enthousiast en onder de indruk van de mooie entourage dat ik graag toch alvast een foto van de nog (bijna) lege tafel, en mijn enthousiasme (zie me smilen) voor deze prachtlocatie en sfeer met jullie deel….

Ik werk hard aan de website!

Ik werk hard aan de website!

Maar een computerkundige ben ik niet, en zal ik ook niet worden. Laat mij maar gewoon lekker in de pannen roeren, dan ben ik op m’n gelukkigst… 

Heb jij nu wel verstand van computers of van tekst? Of heb je een lekkere eigen smaak ? En eventjes een paar minuutjes de tijd? 

Stuur je me dan een mailtje of berichtje met je (ongezouten / gepeperde) mening over wat je van de website vindt? Wat positief is en dat wat je liever anders zag? Of valt je oog op die lelijke taalvout waar ik al tien keer overheen las? Laat het me weten! 

Alvast enorm bedankt!

Ijs als ontbijt

WOENSDAG weer WARM weer ☀
Dat vraagt om ijs als ontbijt!

Als je nu vast wat zacht fruit zonder pit, en een stel bananen in stukjes in de vriezer ‘gooit’ dan heb je woensdag ijs als ontbijt zonder jezelf schuldig te hoeven voelen over suikers en rare toevoegingen!

Wij maken deze softserve, of nicecream zo ongeveer eens per 2 weken.
Het ijs wat niet opkomt, veranderd in de koelkast in no time in een lekkere smoothy.

How 2? Simpel!
Pak je keukenmachine van de plank, gooi hierin (ongeveer) 2 bevroren bananen (hoe kleiner je de stukjes banaan eerder hebt ingevroren, hoe dankbaarder je keukenmachine je is) en daarna ongeveer 3 mokken bevroren fruit (een zak uit de vriezer van bijv de Lidl is helemaal prima)
Ik gebruikte hier bosbessen van vaders pluk, maar ander fruit is ook heerlijk! (Zie hieronder)
Zet de machine aan en laat alles flink tekeer gaan. Je giet ondertussen boven in de machine wat vloeistof. Dit kan vruchtensap zijn, maar ook plantaardige melk is een goede combi. Eventueel nog wat agave/rijststroop voor de enorme zoetekauw. Is de ijs op dikte? Dan versieren met wat muesli, fruit, kokos, chocolade of wat je maar lekker vind!

Hier wat awesome combi’s!

*Banaan-veel aardbei-plantaardige chocomelk en wat cacao.

*Banaan-mango-oatly mango / sinaasappelsap (mango vervangen of mixen met ananas is ook heerlijk)

*Banaan-bosbes of framboos-rijstemelk met kokos

*Banaan-rood fruit-kokosmelk

*Banaan met meer banaan, kokosmelk, paar dadels, pecannoot en ahornsiroop

Hier onder wat inspi foto’s van hoe deze nicecream bij ons op tafel komt.
Bijna nooit mango helaas, want dat vinden de kids niet lekker …

Verjaardags croque embouche

Taart voor de jarige!

Soms deel ik ook ‘gewoon’ wat over mijn privé leven. Want Rebelicious is eten klaargemaakt door mij als persoon. Geen eetfabriek of mass-productie. 

Dit weekende viert zoon Fender zijn verjaardag. Een jaar lang heeft hij het al over een croque embouche-taart. 

Ik eet en leef vegan, zijn vader is een alleseter, dus onze zoon wordt co-ouderig opgevoed als flexitarier. Soms betekend dit voor mij wat concessies doen, maar met bepaalde momenten of gelegenheden zoals zijn grote verjaardagswens….. dan lukt me dat. 

Een zoon met een enorme drive om bakker te worden, net als opa. Natuurlijk stimuleer ik hem dan in zijn ontwikkeling. En deze gewenste ‘taart’ moest het worden. 

Ook al heeft hij zich verbrand aan de caramel, hij ging dapper door met opbouwen tot de toren (bijna) klaar was. 

Goed gedaan Fender! Heel knap!  Wat wij gaan doen met zijn kinderfeestje???
De Beerse bakker is involved, mèèr verklappen we nog even niet…  

Food is ART

Iets CULTUREELS

Vandaag bezocht ik de expositie
We are food  – in museum Jan Cunen (Oss) 

Ook is het, recht voor de deur van het  museum dit weekend —> foodtruckfestival!
Een gouden combi dus! 

Nu vind ik eten natuurlijk heel interessant, maar of kijken naar kunst en het niet op kunnen eten ook mijn ding is??? 

De eerste etage ging over het varken.
Ik was niet heel enthousiast, en een video over het slachten van varkens paste weliswaar in het thema, maar op een nuchter maag, werd ik er niet blij van.
Ik dacht, als het dit is? Dan had ik beter thuis kunnen blijven…
De volgende verdieping echter, was een waar foodwalhalla voor de voedselfetishist. *rondedansje deed*
Met platte geweven tarwewortels in groeipartronen die je jezelf haast niet voor kan stellen. Met prachtige c-prints, boeiende theorieën en oplossingen tegen overeten, kleiwerken van een voedselketen project.
Echt lange tijd heb ik staan kijken bij portretfotos van kauwende mensen.
Bij de uitleg van de kunst, stond vervolgens geschreven wat de persoon in kwestie aan het eten was…. zo boeiend!

Het laatste stukje art, waren foto’s, (voorzien van de voetprintgegevens) van diverse etenswaren in verdere staat van bedorvenheid. 

Ik had nog een gezellig gesprek met de vrijwilligers in het museum en voelde er me prima op m’n plek. Het voelde ook echt als een plek waar ik eigenlijk in het midden van de ruimte had kunnen gaan zitten picknicken. Maar dat heb ik toch maar niet gedaan. (Ik was m’n kleedje en lunch namelijk vergeten)

Als ik nog ooit heel rijk ben, en een kunststuk aan mocht schaffen?
Dan hangt het nu al in het museum in Oss…